Patricia Cornwell werd in juni 1956 in Miami, Florida geboren. In 1979 start zij haar carrière als reporter bij de Charlotte Observer. Al snel wordt zij misdaadverslaggeefster en in 1984 aanvaardt zij een job bij de pathologisch-anatomische dienst van Virginia. Hier werkte ze 6 jaar, eerst als technisch schrijfster, later als systeemanaliste. Zij gaf zich op als vrijwillige stadspolitie en kreeg zo een eerste inzicht in de overheidspolitie.

Tussen 1984 en 1986 schrijft zij drie romans gebaseerd op haar misdaadervaring, maar allen worden geweigerd. Mysterious Press had ook geweigerd maar Sara Ann Freed had haar er een soort van aanmoediging bij geschreven en dit zette Patricia Cornwell aan het denken. Sara Ann Freed had namelijk geadviseerd om de mannelijke detective, die tot dan toe haar centrale figuur in haar boeken was, te lozen en om Kay Scarpetta een meer centrale rol te laten spelen. Zo verscheen in 1990 haar eerste boek Postmortem (Fataal weekend). Dit boek was het begin van de Kay Scarpetta-reeks die haar in de thrillerwereld neerzette.

Ze schreef onder meer Fataal weekend - het enige boek dat de Edgar Award, de Creasey Award, de Anthony Award, de Macavity Award en de Franse Prix du Roman d'Aventure binnen één jaar won - en Rigor mortis, dat de prestigieuze Gold Dagger Award voor het beste spannende boek van 1993 won.

Haar fictieve hoofd patholoog-anatoom, Dr. Kay Scarpetta, won in 1999 de Sherlock Award voor de beste 'detective' die door een Amerikaan gecreëerd is.

Patricia Cornwell woont afwisselend in New York en Florida. Wil je meer weten over Particia Cornwell, kijk dan eens op de (Engelstalige) website: http://www.patriciacornwell.com

Bekijk hier de bibliografie

Bibliografie Kay Scarpetta's

Bij elk nieuw boek in de populaire Kay Scarpetta-reeks, worden de personages - zoals Kay zelf, nichtje Lucy en de onvolprezen inspecteur Pete Marino - ouder en groeien ze met de verhalen mee. Dat maakt de serie extra bijzonder. Hieronder volgt de chronologische lijst van alle totnogtoe verschenen Scarpetta-thrillers voor hen die de boeken in volgorde willen lezen.
De oorspronkelijke titels staan vermeld na de schuine streep.

  • 1 Fataal Weekend (1991) / Postmortem (1990)
  • 2 Corpus Delicti (1992) / Body of Evidence (1991)
  • 3 Al wat overblijft (1993) / All That Remains (1992)
  • 4 Rigor Mortis (1993) / Cruel and Unusual (1993)
  • 5 Modus operandi (1995) / The Body Farm (1994)
  • 6 Het Kaïnsteken (1995) / From Potter's Field (1995)
  • 7 Doodsoorzaak (1996) / Cause of Death (1996)
  • 8 Onnatuurlijke dood (1997) / Unnatural Exposure (1997)
  • 9 De brandhaard (1998) / Point of Origin (1998)
  • 10 Zwarte hoek (1999) / Black Notice (1999)
  • 11 Het Eindstation (2000) / Last Precint (2000)
  • 12 Aasvlieg (2003) / Blow Fly (2003)
  • 13 Sporen (2004) / Trace (2004)
  • 14 Roofdier (2006) / Predator (2005)
  • 15 Dodenrol (2008)/ Book of the Dead (2007) 
  • 16 Scarpetta (2009) / Scarpetta (2009)
  • 17 De Scarpetta Factor (2010) / The Scarpetta Factor (2009)
  • 18 Mortuarium (2010) / Port Mortuary (2010)
  • 19 Rood waas (2011) / Red Mist (2011)
     

    Bibliografie overig

  • Wespennest (1996) / Hornet's nest (1996)
  • Zuiderkruis (1999) / Southern Cross (1999)
  • Hondeneiland (2001) / Isle Of Dogs (2001)
  • Portret van een moordenaar (2003) / Portrait of a Killer, Jack the Ripper (2002)
  • Het risico (2006) / At Risk (2006)
  • Het front (2008) / The Front (2008)
  •   

Boeken van Patricia Cornwell

  • ISBN 9789024574742
    De nieuwe Kay Scarpetta: legendarisch goed
  • ISBN 9789024567003
    De nieuwe Kay Scarpetta-thriller is weer subliem!
  • ISBN 9789024566983
    Vlak bij het huis van Kay Scarpetta wordt een leraar doodgeschoten. Scarpetta gaat meteen naar de plaats delict. Het blijkt om een precisieschot van veraf te gaan. Niemand heeft iets gezien of gehoord... Aldus begint de jacht op een seriemoordenaar. Het enige wat hij achterlaat zijn stukjes koper;...