Zout van de Zee en De wereld achter het hek op de shortlist Carnegie Medal 2017

  •   
Carnegie medal Zout van de zee

Zout van de zee van Ruta Sepetys en De wereld achter het hek van Zana Fraillon staan op de shortlist voor de Carnegie Medal 2017. De Carnegie Medal is een belangrijke Engelse kinderprijs die elk jaar wordt uitgereikt, de shortlist en de winnaar worden samengesteld en gekozen door de bibliothecarissen. De Carnegia Medal wordt uitgereikt aan het kinderboek dat de meeste indruk op de jury heeft gemaakt. In juni zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Zout van de zee gaat over drie moedige jongeren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, die met duizenden andere vluchtelingen op zoek zijn naar de vrijheid. Ze ontmoeten elkaar op weg naar een voormalig cruiseschip dat hen in veiligheid moet brengen. Hoewel ze door de oorlog lijnrecht tegenover elkaar staan, moeten ze samenwerken om te overleven. Het wordt een race tegen de klok. Redden ze het om op tijd bij het schip te komen?

De wereld achter het hekCarnegie Medal Fraillon De wereld achter het hek zal in juli 2017 in het Nederlands verschijnen. Het verhaal gaat over Subhi die geboren is in een vluchtelingenkamp. Het is de enige wereld die hij kent. Dan, op een nacht, ziet hij een meisje aan de andere kant van het hek. Ze heeft een dagboek van haar overleden moeder dat ze niet kan lezen. Ze hoopt dat Subhi haar kan helpen de verhalen die erin staan te ontrafelen. De twee kinderen vinden troost – en soms zelfs een gevoel van vrijheid – bij elkaar. Maar pas als ze moediger zijn dan ooit en beslissingen durven te nemen die alles voorgoed zal veranderen, ervaren ze wat echte vrijheid is.