Maak kennis met Manon Spierenburg, auteur van de Out There-serie

  •   
Manon Spierenburg (c)Jolijn Snijders online

November 2017 verschijnt het langverwachte vervolg op Out There – De Kristallen Sleutel van Manon Spierenburg. Out There 2 – De Gordiaanse Kloof ligt vanaf 30 november in de boekwinkels. Wij stelden Manon enkele vragen over Out There en natuurlijk over haarzelf.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben  geboren in Voorhout, dat is een middeleeuws dorpje aan de Noordzeekust. Toen ik zes jaar oud was had ik een dagboekje waarin ik op de rechterpagina schreef wat er die dag echt gebeurd was en op de linkerpagina wat ik wílde dat er die dag gebeurd was. En eigenlijk ben ik daar niet meer mee opgehouden; ik heb er mijn werk van gemaakt. Naast boekenschrijver ben ik ook scenarist. Voor Out There, de trilogie die ik nu aan het schrijven ben, hebben we een contract voor verfilming. Het mooie van schrijven is dat iedereen doet wat je wilt: ze zien eruit zoals jij het wilt, ze zeggen wat jij wilt dat ze zeggen en ze gedragen zich precies zoals jij ze van achter je toetsenbord opdraagt. In het normale leven gebeurt dat nooit!

De Gordiaanse Kloof is het tweede deel van de serie Out There. Kun je iets vertellen over de serie?

Out There is een combinatie van verschillende genres: fantasy, avontuur, comedy zelfs, maar ook een verhaal met een heel filosofische inslag. Daarmee is eigenlijk een nieuw genre ontstaan. Het verhaal gaat over een reisgezelschap dat in een andere dimensie terechtgekomen is. Zes mensen, totaal verschillend, zijn tot elkaar veroordeeld in dezelfde queeste: ze willen terug naar huis. Maar de enige manier om de portals de openen die de dimensies van elkaar scheiden is met een persoonlijke Sleutel. Die Sleutel is alleen te verkrijgen door je eigen blinde vlek te overwinnen. Maar een blinde vlek is niet voor niets een blinde vlek….

In het eerste deel van Out There, De Kristallen Sleutel, komen Olivia, Erdim, Willem, Jan, Bon Jon en mevrouw Van Dam er na een hoop avonturen eindelijk achter waar ze zijn. In deel 2, De Gordiaanse Kloof, zullen ze ontdekken wannéér ze zijn. Ze trekken verder, dwars door de Gordiaanse Kloof op weg naar de Bron van Herelingh, in de hoop de antwoorden te vinden die hen weer thuis kunnen brengen. Onderweg proberen ze de geheimen van Out There te ontrafelen, maar elk antwoord dat ze vinden lijkt alleen maar meer vragen op te roepen. Zijn ze voor altijd gevangen in Out There, of kunnen ze ontsnappen aan deze nieuwe, beangstigende en bizarre wereld?

Wie lezen jouw boeken graag?

Eigenlijk is Out There begonnen als YA-serie, maar het blijkt dat ook volwassenen de serie graag lezen. Ik krijg zelfs af en toe vragen van kinderen uit de brugklas die hun boekbespreking over Out There doen. Het verhaal is ook op verschillende niveaus te volgen: filosofisch, avontuurlijk, educatief, maar bevat ook intelligente humor, veel referenties aan popcultuur (film, tv, games, muziek). Ik hervertel populaire sprookjes, mythes en legendes, maar dan wel vertaald naar de 21ste eeuw.

Wat voor reacties krijg jij van jouw lezers? Wat vinden ze zo leuk aan Out There?

De personages zijn heel verschillend waardoor er altijd wel iemand is met wie de lezer zich identificeert. Ze zijn alle zes intelligent en strijdbaar, maar hulpeloos tegelijk. Iedereen houdt van Olivia omdat ze conflictvermijdend is en juist niet overal een antwoord op heeft.  Erdim is een alfamannetje, een bad boy, maar toch een tragisch figuur, iemand die zijn mededogen volkomen kwijtgeraakt is voordat het zich zelfs maar kon ontwikkelen. Hoe vind je dat nog terug?

De tweeling is onweerstaanbaar; grappig, onuitstaanbaar slim en onbescheiden. Dat komt omdat ze samen zijn. De basale, diep weggestopte angst voor eenzaamheid die iedereen heeft, kennen ze niet.

Waar haal jij je inspiratie voor het schrijven vandaan?

Ik heb altijd ideeën. Alle mensen hebben de dwangmatige neiging invulling te willen geven aan de grote vragen. Waarom zijn we er? Wat gebeurt er na de dood? Wat is onze relatie tot het universum? Out There gaat niet over leven op andere planeten, of over tijdreizen, maar over bestaan op verschillende niveaus, in verschillende dimensies. Dat wij iets niet kunnen zien betekent natuurlijk niet dat het er ook niet is. De theorie achter Out There is dat de wereld die wij kennen onmogelijk de enige kan zijn, de hele filosofie daarachter dat wat wij waarnemen ons wereldbeeld vormt, maar dat onze waarneming niet klopt of op zijn zachtst gezegd beperkt is. Is de wereld zoals wij die zien wel de echte wereld? Zie bijvoorbeeld ook de gedachte achter The Matrix en al 2500 jaar eerder Plato’s allegorie van de grot.

Out There 1 – De Kristallen Sleutel is nu overal verkrijgbaar: Out There 2 – De Gordiaanse Kloof verschijnt 30 november as. 

 

Spierenburg_Out-there-1_kristallen-sleutel

Spierenburg_Out-there-2_Gordiaanse_Kloof