Ruth Ware maakte grote indruk met haar debuutthriller In een donker, donker bos. Het werd een wereldwijd succes, in Nederland werden al meer dan 15.000 exemplaren verkocht en het wordt verfilmd door Reese Witherspoon.

Vier vragen aan Ruth Ware

Het idee voor In een donker, donker bos kwam van een vriendin van jou die zich afvroeg waarom er nog geen thrillers bestonden over vrijgezellenfeestjes. Waar kwam het idee vandaan voor De vrouw in suite 10?
Dat weet ik eigenlijk niet precies, het was een combinatie van verschillende dingen denk ik! Deels ontstond dit idee tegen de tijd dat de eerste recensies verschenen van In een donker, donker bos. In veel daarvan werden referenties gemaakt naar Agatha Christie en de manier waarop zij zulke geweldige ‘gesloten kamer’- mysteries schreef. Dat gaf me stof tot nadenken over de omgevingen van haar beroemdste boeken: Moord in de Oriënt-Express, Moord op de Nijl, etc. Het neerzetten van dat gevoel van verstikkende luxe doet zij zo goed – karakters worden neergezet als adembenemend mooi en welvarend maar tegelijkertijd afschuwelijk. Een cruise paste daar van nature goed bij: een luxe omgeving die je niet zomaar kunt ontvluchten.

Wat zou je zelf doen als je werd opgesloten in een cabine op een cruiseschip?
O god, ik zou waarschijnlijk ten koste van alles proberen te ontsnappen! Ik ben niet heel claustrofobisch, maar ik hou niet echt van het gevoel dat ik geen vluchtroute heb.

Wat maakt dat De vrouw in suite 10 zo’n zinderend spannend boek is geworden?
Door het te hebben over In een donker, donker bos en De vrouw in suite 10, ben ik me gaan realiseren dat beide boeken op de een of andere manier over fobieën van mij gaan! In een donker, donker bos gaat over de angst dat je misschien een grote fout hebt gemaakt maar niet zeker weet of dit echt is gebeurd. In De vrouw van suite 10 is het het idee dat je wellicht iets belangrijks hebt zien gebeuren, of zelfs het slachtoffer bent geworden van een misdaad, maar dat niemand jouw verhaal gelooft. Ik denk dat dit angsten zijn die veel mensen delen of zich in ieder geval kunnen voorstellen. Misschien dat dit ervoor zorgt dat de boeken je zo aangrijpen – mensen kunnen zich ermee identificeren en zich voorstellen dat dit echt gebeurt.

Zijn er nog bepaalde onderwerpen waar je graag over zou willen schrijven in de toekomst?
Nou, mijn komende boek gaat over het leven op een kostschool, dus daarmee licht ik wel een tipje van de sluier op. En daarna… ik heb werkelijk waar geen idee. Ik wacht nog op het volgende idee dat langs gaat komen…

Bekijk hier de bibliografie
 • In een donker, donker bos (2016) / In a Dark, Dark Wood (2015)

 • De vrouw in suite 10 (2017) / The Woman in Cabin 10 (2016)

 •   

Boeken van Ruth Ware

 • ISBN 9789024580255
  De vrouw in suite 10 is de nieuwe, razend spannende thriller van Ruth Ware, bekend van In een donker, donker bos, dat wordt verfilmd door Reese Witherspoon. Dit had het perfecte tripje moeten zijn. Dit was haar kans op promotie. Maar een moordenaar gooit roet in het eten. En zij is de enige getuige. Tijdens...
 • ISBN 9789024579617
  Het leugenspel is het derde boek van Ruth Ware, bekend van In een donker, donker bos, dat wordt verfilmd door Reese Witherspoon. De regels zijn eenvoudig: 1) Vertel een leugen 2) Hou vast aan je verhaal 3) Word nooit betrapt Isa speelde op school met haar drie beste vriendinnen altijd het Leugenspel....
 • ISBN 9789024574681
  Het is gruwelijk genoeg om getuige te zijn van een moord. Het is nog erger als niemand je gelooft.
 • ISBN 9789021020136
   ‘Je bent gewaarschuwd: dit boek is echt heel eng!’ - Reese Witherspoon
 • ISBN 9789024570768
  Een geraffineerd plot, onverwachte wendingen en een loepzuivere kijk op vergiftigde vrouwenvriendschap. Dit boek beneemt je de adem!