Robert Jordan (pseudoniem voor James Oliver Rigney) werd in 1948 geboren in Charleston, South Carolina. Hij had een twaalf jaar oudere broer, die soms op zijn kleine broertje moest passen. Tijdens het oppassen las hij Jordan voor uit boeken die hij zelf leuk vond, zoals die van Jules Verne, H.G. Wells en Mark Twain; niet echt kinderboeken dus. Op deze manier kwam Jordan al op vijfjarige leeftijd in aanraking met grote namen uit de literatuur.
Van 1968 tot 1970 diende Jordan in het Amerikaanse leger in Vietnam, waarvoor hij twee onderscheidingen ontving, 'the Distinguished Flying Cross' en 'the Bronze Cross'. Ook kreeg hij twee keer het Vietnamese 'Cross of Gallantry'.Na zijn tijd in Vietnam haalde Jordan een graad in natuurkunde aan het Military College in South Carolina. Vervolgens ging hij bij de Amerikaanse marine aan de slag als 'nuclear engineer'. Toen hij gewond raakte en in het ziekenhuis terecht kwam, kon hij eindelijk weer veel lezen. Toen hij alles wat hem interessant leek had gelezen, begon hij zelf te schrijven, met Het Rad des Tijds als gevolg.Jordan schrijft vanaf 1977 en zegt zelf dat hij van plan is te blijven schrijven tot ze zijn kist dichtspijkeren. In 1980 is hij getrouwd en hij en zijn vrouw wonen in het Old Historic District of Charleston, in een huis uit 1797. Robert Jordan is een echt buitenmens, hij houdt van jagen, vissen en zeilen. Verder speelt hij graag poker, schaak en poolbiljart en verzamelt hij pijpen.Begin 2006 werd hij gediagnosticeerd met de zeldzame ziekte amyloïdosis. Op 16 september 2007 is Robert Jordan overleden, hij werd slechts 59 jaar.

Bekijk hier de bibliografie
Het Rad des Tijds
  • Proloog Een Nieuw Begin* (2005) / New Spring (2004)
  • 1 Het Oog van de Wereld (1994) / The Eye of the World (1990)
  • 2 De Grote Jacht (1995) / The Great Hunt (1990)
  • 3 De Herrezen Draak (1996) / The Dragon Reborn (1992)
  • 4 De Komst van de Schaduw (1996) / The Shadow Rising (1992)
  • 5 Vuur uit de Hemel (1997) / The Fires of Heaven (1992)
  • 6 Heer van Chaos (1997) / Lord of Chaos (1992)
  • 7 Een Kroon van Zwaarden (1998) / A Crown of Swords (1996)
  • 8 Het Pad der Dolken (1999) / The Path of Daggers (1998)
  • 9 Hart van de Winter (2001) / Winter's Heart (2000)
  • 10 Viersprong in de Schemer (2004) / The Crossroads of Twilight (2003)
  • 11 Mes van dromen (2006) / Knife of Dreams (2005)
  • 12 De Naderende Storm (2010) / The Gathering Storm (2009)
  • 13 De Torens van Middernacht (2011) / Towers of Midnight (2010)
  • 14 Licht van weleer (2013) / Memory of Light (2012)
  • De wereld van het Rad des Tijds (2002) / The world of Robert Jordan's The Wheel of Time (1997)

* Een Nieuw Begin verscheen eerder (in verkorte versie) als Een Vroege Lente in de bloemlezing Legenden (1999), samengesteld door Robert Silverberg.

  •   

Boeken van Robert Jordan

  • ISBN 9789024566129
    Het Rad des Tijds is onbetwist de meest aansprekende fantasy-cyclus van de afgelopen decennia. In dit ambitieuze epos verhaalt Robert Jordan van een eeuwenoude profetie die nu is wedergekomen op het Rad des Tijds. Alles wat was, wat is en wat zal zijn dreigt onder de Schaduw verloren te gaan. Want zo staat...
  • ISBN 9789024566112
    Het Rad des Tijds is onbetwist de meest aansprekende fantasy-cyclus van de afgelopen decennia. In dit ambitieuze epos verhaalt Robert Jordan van een eeuwenoude profetie die nu is wedergekomen op het Rad des Tijds. Alles wat was, wat is en wat zal zijn dreigt onder de Schaduw verloren te gaan. Want zo staat...
  • ISBN 9789024565009
    2 - De Grote Jacht
    De Hoorn van Valere is een legendarisch artefact dat naar verluidt de helden van weleer kan oproepen. Om die reden wordt elke honderd jaar de Grote Jacht op de Hoorn aangekondigd. Elke nieuwe jacht leidt onveranderlijk tot nieuwe avonturen die door de barden worden bezongen. Maar...
  • ISBN 9789024562732
    Het Licht van Weleer is het veertiende deel van de klassieke fantasy-cyclus Het Rad des Tijds van Robert Jordan. Een epos van maar liefst 14 delen waarmee Jordan miljoenen lezers over de hele wereld heeft weten te bereiken.

    Op de Akker van Merrilor hebben de vorsten van alle grote naties zich...
  • ISBN 9789024536917
    Het einde nadert, de laatste slag is begonnen...
    De zegels van de kerker van de Duistere brokkelen af. Het patroon zelf is aan het ontrafelen en de legers van de Schaduw rijzen op uit de Verwording.
    Perijn Aybara wordt achtervolgd door spoken uit zijn verleden – Witmantels en wolvenslachters...
  • ISBN 9789024532537
    Met dit voorlaatste deel van Het Rad des Tijds bewijst Brandon Sanderson – na het machtige De Naderende Storm – voor de tweede keer dé aangewezen schrijver te zijn om de epische nalatenschap van de in 2007 onverwacht overleden Robert Jordan te beheren. Gestuurd door de pen van Sanderson...
  • ISBN 9789024558704
    Het Rad des Tijds
    is onbetwist de meest aansprekende fantasy-cyclus van de afgelopen decennia. In dit ambitieuze epos verhaalt Robert Jordan van een profetie die lang geleden is gedaan, van een  eeuw die lang geleden is voorspeld, de eeuw die nu is wedergekomen op het Rad des Tijds. Alles...
  • ISBN 9789024558803
    Het Rad des Tijds
    is onbetwist de meest aansprekende fantasy-cyclus van de afgelopen decennia. In dit ambitieuze epos verhaalt Robert Jordan van een profetie die lang geleden is gedaan, van een eeuw die lang geleden is voorspeld, de eeuw die nu is wedergekomen op het Rad des Tijds. Alles wat was,...
  • ISBN 9789024558605
    Onze helden staan voor moeilijke keuzes, terwijl de Schemer aanbreekt en de macht van de Duistere toeneemt.
     
    Op de vlucht met de Dochter van de Negen Manen, zijn voorspelde bruid, ontdekt Mart dat zowel de Schaduw als de Seanchanen hen op de hielen zitten.
     
    Perijn...
  • ISBN 9789024558506
    Het Rad des Tijds
    is onbetwist de meest aansprekende fantasy-cyclus van de afgelopen decennia. In dit ambitieuze epos verhaalt Robert Jordan van een profetie die lang geleden is gedaan, van een eeuw die lang geleden is voorspeld, de eeuw die nu is wedergekomen op het Rad des Tijds. Alles wat was,...
  • ISBN 9789024555383
    Terwijl de eindstrijd tussen de Draak en het Kwade steeds dichterbij komt, wordt het klimaat langzaam aan slechter.
  • ISBN 9789024555482
    Het Rad des Tijds is onbetwist de meest aansprekende fantasy-cyclus van de afgelopen decennia. In dit ambitieuze epos verhaalt Robert Jordan van een profetie die lang geleden is gedaan, van een eeuw die lang geleden is voorspeld, de eeuw die nu is wedergekomen op het Rad des Tijds. Alles wat was,...
  • ISBN 9789024555444
    De doden bewandelen de aarde, mensen komen op onvoorstelbare wijze aan hun eind, het evenwicht in de werkelijkheid is ver te zoeken. Het zijn allemaal voortekenen van de onstuitbaar naderende Tarmon Gai´don, de laatste strijd waarin Rhand Altor, de Herrezen Draak, op wie de hoop van de gehele mensheid...
  • ISBN 9789024554034
    De Laatste Strijd nadert. De naties vallen ten prooi aan de gevreesde Verzakers, die de wederkomst van de Duistere voorbereiden. De enige die het tegen hen op kan nemen, is Rhand Altor. Maar hij wacht in Rhuidean tot het Aielvolk besluit zijn banier te volgen. Hij wordt opgehouden, terwijl...
  • ISBN 9789024554133
    Het Einde van de Eeuw is nabij. De stormen der verandering waaien, mensen meeslepend in hun spoor. Rhand Altor leidt een wankel verbond van volken in de strijd tegen de Schaduw. Maar de Duistere weeft een eigen web om de mensheid te strikken. In Tar Valon besluit de Witte Toren dat Phand onmiddellijk...
  • ISBN 9789024557295
    Met Het Rad des Tijds schiep Robert Jordan één van de meeslependste magische avonturen van de twintigste eeuw. In omvang, reikwijdte en ambitie is dit epos met vrijwel niets te vergelijken. De serie heeft wereldwijd miljoenen fans. Dit boek zuigt de lezer in een andere wereld, waarin...
  • ISBN 9789024557394
    De legendarische burcht die de Steen van Tyr wordt genoemd, is ingenomen door Rhand Altor. Volgens een oeroude voorspelling zou de Steen worden ingenomen door de langverwachte redder van de wereld. Desondanks moet Rhand dagelijks vrezen voor zijn leven. Temidden van vele intriges bereidt hij een zet voor...
  • ISBN 9789024557097
    'Het rad des tijds' is een grootse meerdelige fantasy-saga over de vervullingen van bijna vergeten voorspellingen. 'Het rad des tijds' gaat - zo zeldzaam in het fantasy-genre - over echte mensen, mensen die lijden, leren en liefhebben, mensen die opgroeien, fouten maken, twijfelen en lachen. Dit...
  • ISBN 9789024557196
    'Het rad des tijds' is een grootse meerdelige fantasy-saga over de vervulling van bijna vergeten voorspellingen. De boeken van de cyclus zijn zelfstandig leesbaar. 'De grote jacht' bevat de menselijke warmte, de avontuurlijke spanning, de subtiele humor en de verhalende kracht die 'Het rad des tijds'...